Bez vyřízeného víza Rusko rovná se bez šance

Cestujete do Ruska? Bojíte se, že něco vyplníte špatně, přehlédnete či zapomenete na nějaký dokument? Když jsem jela do Ruska prvně, taky jsem se bála, proto se pokusím níže shrnout své zkušenosti z vyřizování víza Rusko. Zaměřím se na vízum cestovní, ale zmíním i další typy víza Ruska. Plus přidám nějaké rady a tipy. Snad vám budou užitečné. A nejdůležitější pravidlo zní: Hlavně nic neponechejte náhodě a pořádně se připravte dopředu.

Jako první je nejdůležitější se zorientovat v typech víz do Ruska – může být tranzitní vízum (sloužící pouze k povolení k přestupu po dobu čtyřiceti osmi hodin na půdě Ruské federace), cestovní vízum (tedy pochopitelně cestujete bez záměru pracovat, jen jako turista) nebo také pracovní vízum (tady je myslím záměr návštěvy jasný.)

Víza Rusko si můžete sjednat přes cestovní agenturu, nebo ho jet osobně vyřídit do Brna či Prahy. Další možností je prohlídnout si pár stránek na internetu a vybrat si nějakou společnost, která tuto službu nabízí. Ale pozor, raději vždy volejte nebo se ptejte známých. Pro úspěšné vyřízení víza si dopředu připravte pasovou fotografii (standardní o velikosti 3 x 4 cm, bílo-černou nebo barevnou, bez černých brýlí či šátku okolo hlavy), vyplněné žádosti – formulář vízové ankety, pak potřebujete cestovní pas nebo náhradní cestovní doklad, turistický voucher nebo pozvání do Ruska od nějaké zvoucí osoby, kopii zdravotního pojištění a kopii cestovního dokladu. Pokud hodláte vycestovat na delší dobu, je nutné si ověřit, kdy vám prochází pas. Po skončení pobytu musí být pas platný ještě dalších šest měsíců, nebo si vízum do ruska rozhodně nevyřídíte. Prostě budete mít smůlu, příslušné orgány vám víza do Ruska nevydají.

Doporučuji vízum rovněž vyřizovat s předstihem, jinak si za spěšné vyřízení víza Rusko docela dost připlatíte. A to celkem zbytečně. Chápu, když někdo cestuje na rychlo, ale pokud dopředu víte, že máte vycestovat, rozhodně vyřízení víza Rusko neodkládejte až na poslední chvíli. Cena víza se pohybuje zhruba od tisíce korun a výš, záleží především na typu víza a jeho trvání.