Pracovní vízum do Ruska

 

Pokud jste byli v práci postaveni před hotovou věc a musíte náhle vycestovat do Ruské federace bez předchozích zkušeností s podobným typem cest, může se jednat o zásadní komplikaci. Nejdůležitější věc pro pracovní pobyt v Rusku představuje pracovní vízum. Pracovní vízum do Ruska je nezbytností Vašeho odjezdu a vstupu do země. Bez něj ani nepřekročíte hranice.

Pracovní vízum slouží k umožnění pobytu za účelem pracovních záležitostí. Nelze jej zaměnit za služební vízum, které se vystavuje za účelem humanitárních nebo obchodních záležitostí. Pracovní vízum do Ruska se vystavuje zpravidla na tři měsíce s tím, že si jej můžete v průběhu pobytu prodloužit.

Pokud jste si nikdy pracovní vízum do Ruska nevyřizovali, budete potřebovat:

  • žádost o vízum
  • fotografii předepsaného rozměru
  • kopii cestovního pasu
  • kopii zdravotního pojištění
  • pozvání od zvoucí organizace

Cestovní pas budete předkládat i v originálu a nezapomeňte si zkontrolovat jeho platnost. Pracovní vízum by Vám nemuselo být vystaveno, pokud platnost pasu skončí dříve, než půl roku po návratu. Samotná doba vystavení se pohybuje kolem deseti dnů, ačkoliv se může u různých společností lišit, tak jako poplatek, který za vystavení zaplatíte. Ten se pohybuje zhruba kolem tisíce korun za jedno pracovní vízum. Pokud potřebujete své vízum dřív než za dva týdny, pak budete platit dvojnásobek a vízum získáte během tří dnů. Samotné pracovní vízum pak může platit dva až pět let s tím, že celou dobu můžete zůstat na území Ruské federace.

Pracovní vízum do Ruska Vám také může vyřídit firma, která se touto činností zabývá. Na internetu jich naleznete velké množství. Za tuto službu budete muset samozřejmě zaplatit, nicméně se Vám dostane kompletních služeb, odpadnou starosti se samostatným vyřizováním a také dodatečné náklady, které byste museli vynaložit na cestu do Prahy, Brna nebo Karlových Varů, kde se nachází konzuláty, u kterých můžete o pracovní vízum do Ruska žádat.